Kontekstendring

Endring av kontekst innebærer at fokus blir flyttet eller at innholdet eller grensesnitt i stor grad endrer seg. Dette skal ikke forekomme uten at brukeren selv setter i gang handlingen, og er bevisst at det kommer til å skje.

Publisert: 09. jul 2015, Sist endret: 22. aug 2019

Introduksjon

Endringer som skjer uten at brukeren har gjort en handling er forstyrrende. Enkelte brukere kan oppfatte det som en feil, mens andre opplever grensesnittet som svært krevende. I begge tilfeller kan du risikere at brukeren forlater nettstedet uten å gjennomføre det han hadde planlagt. 

Løsninger som møter kravene i forskriftene

Omlasting av siden

Ett eksempel på et vanlig problem er nedtrekkslister /rullegardinlister. Når brukeren navigerer til en slik liste, og piler ned med piltastene på tastaturet skal ikke siden lastes på nytt så fort en ny verdi settes i fokus. Siden skal bare lastes på nytt etter at brukeren har bekreftet valget, for eksempel ved å trykke Enter eller ved å tabbe ut av listen.

Bilde av nedtrekksliste med knapp. Siden skal ikke laste på nytt før brukeren har bekreftet valget.
 
 

Dekkende lag

Et annet vanlig problem er midlertidig informasjon som legger seg oppå sidens innhold og åpens uten forvarsel. Disse kalles gjerne dekkende lag eller modalboks og er mye brukt for spørreundersøkelser og reklame. Dersom det dekkende laget automatisk kommer etter at siden ble lastet, for eksempel når man har kommet et stykke ned på siden, vil det forstyrre lesing og annen interaksjon med siden.

I begge tilfeller er det vanlig at brukere som navigerer med tastaturet plutselig befinner seg i en situasjon der navigasjonen havner bak det som han skal interagere med. Derfor må det være mulig å enkelt kunne lukke dekkende lag kun ved hjelp av tastaturet. I tillegg er det ofte krevende å få lukket dekkende lag i mobilvisning.

Dekkende lag bør derfor aldri åpne seg automatisk. Det er bedre å la brukeren åpne det selv ved å klikke på en lenke.

Bilde av dekkende lag. Husk at dekkende lag også må kunne lukkes med tastaturet.
 
 

Ny side eller annet sted på siden

På samme måte må heller ikke brukeren flyttes til en ny side, eller en annen seksjon av siden, bare fordi en lenke eller en knapp settes i fokus. Brukeren må klikke på eller aktivere lenken/knappen med Enter for å aktivere endringen.

Dersom du har behov for å videresende brukeren til en annen side, skal dette styres av server, eller skje på direkten uten forsinkelse. På denne måten vil ikke brukeren registrere videresendingen.

Anbefalinger utover kravene i forskriften

All oppdatering og forandring som skjer automatisk, uten at brukeren er involvert, kan skape problemer. Om dere for eksempel har et bildespill/en karusell som inneholder tekst, så bør ikke denne oppdateres automatisk. Ett alternativ er å la brukeren pause den automatiske oppdateringen slik at brukeren selv bestemmer lesetempo.

Videresending på klientsiden forstyrrer brukere som benytter nettleserens tilbakefunksjonalitet, og vi anbefaler derfor at all videresending skjer på serversiden.

Deldette

Fant du det du lette etter?

Stjerne(*) er obligatoriske felter som du må fylle ut for å sende skjemaet. 

MERK: Du får ikke svar på denne meldingen. Har du spørsmål du ønsker svar på, send en e-post til uu@digdir.no.

Fant du det du lette etter?
*