Lydklipp

Akkurat som video, kan lydklipp være en bra måte å gi informasjon til brukerne. Mange brukere har lettere for å høre enn å lese, men for at alle brukere skal få tilgang til informasjonen må du også ha en tekstbeskrivelse.

Publisert: 22. Feb 2016, Sist endret: 18. aug 2017

Løsninger for å møte kravene i forskriften

Tekstbeskrivelse

Det er ikke alle brukere som kan spille av lydklipp eller som kan høre lyd. Derfor må du også tilby en tekst som beskriver innholdet i lydklippet. Dette gjelder uavhengig av om lydklippet er integrert i nettsiden eller finnes som nedlastbar fil.

Beskrivelsen trenger ikke være en eksakt gjengivelse av innholdet, men det skal være nok informasjon til å kunne forstå det viktigste budskapet eller formålet med lydklippet.

Tekstbeskrivelsen skal være tydelig koblet sammen med lydklippet, enten ved å stå på samme side, eller på en annen side. Hvis du plasserer beskrivelsen på en annen side, må du lenke mellom beskrivelsen og lydklippet.

Betjening av lydavspilleren

Unngå at lydklipp starter automatisk. Hvis det gjør det, skal det enten stoppe av seg selv etter tre sekunder, eller brukeren skal ha mulighet til å sette lyden på pause. Ellers er det er opp til deg å velge hvilke andre knapper og navigasjonsmuligheter du ønsker å tilby.

Det skal være mulig å betjene all funksjonalitet og alle knapper i lydavspilleren med tastatur og det skal være en synlig markering som viser hvilket objekt som har fokus ved tastaturnavigasjon.

Knapper og funksjonalitet skal ha en beskrivelse som gjengir status og funksjon på objektet. For eksempel skal Play/Pause-knappen angi om den kommer til å starte eller pause avspillingen når brukeren velger den.

Innebygging av lydavspilleren, koding

Dette er i stor grad likt med kravene til videospiller, som er beskrevet i egen artikkel om video. Den største forskjellen er at du i HTML5 skal bruke elementet <audio> i stedet for <video>.

Anbefalinger utover kravene i forskriften

For å gjøre det enkelt for brukeren å få oversikt over alternativene, anbefaler vi at du plasserer lydklipp og tekstbeskrivelsen på samme side.

Beskrivelsen kan gjerne være supplert med bilder og illustrasjoner, for å gjøre innholdet lettere å lese og forstå.

Unngå bakgrunnsstøy eller ha minst mulig lyd i bakgrunnen når det er noen som snakker i lydklippet. Hvis du har lyd i bakgrunnen, bør lydstyrken på bakgrunnslyden være minst 20 desibel lavere enn taleinnholdet.

Fant du det du lette etter?

Stjerne(*) er obligatoriske felter som du må fylle ut for å sende skjemaet. 

MERK: Du får ikke svar på denne meldingen. Har du spørsmål du ønsker svar på, send en e-post til uu@digdir.no.

Fant du det du lette etter?
*